Το τοπίο και οι χρήσεις γης της Λέσβου με γνώμονα την κλιματική αλλαγή

Σε πιλοτικό πρόγραμμα για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε τοπίο και χρήσεις γης εντάσσεται η διαδρομή Μυτιλήνη – Καλλονή – Σίγρι, στο πλαίσιο του έργου LIFE‐IP AdaptInGR.

Για τα επόμενα 8 χρόνια, περισσότερα από 14 εκατ. € θα επενδυθούν στην ενίσχυση της εφαρμογής πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην  Ελλάδα, μέσω του εν λόγω προγράμματος. Στόχος είναι, μέσα από πιλοτικές δράσεις προσαρμογής, την ανάπτυξη των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού παρακολούθησης, αξιολόγησης και επικαιροποίησης των δράσεων και την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, να υποστηριχθεί η Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΕΣΠΚΑ 2016) και των Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής, τα οποία ήδη εκπονούνται από τις Περιφέρειες της χώρας.

Στην περίπτωση του άξονα Μυτιλήνη – Καλλονή – Σίγρι, για πρώτη φορά επιχειρείται να ενσωματωθεί ο κλιματικός κίνδυνος στον σχεδιασμό, ώστε μέσα από την εφαρμογή κλιματικών μοντέλων και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους, να οδηγηθούμε στη διατύπωση προτάσεων («πράσινες λύσεις») σχετικά με τη λήψη μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, σε ό,τι αφορά στο τοπίο και τις χρήσεις γης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Στηρίζουμε την καινοτομία και τις συνεργασίες σε νέους τομείς περιβάλλοντος που θα είναι απαραίτητοι για το μέλλον της χώρας μας… η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αφορά στον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζεται η χώρα όχι απλά να διαχειριστεί  τις επιπτώσεις με ασφάλεια, αλλά και να βοηθήσει να προσαρμοστούν και να ανταπεξέλθουν στις αλλαγές και οι τομείς  της κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας».

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *