Ομιλία στη Βουλή για τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας

Η κτήση της Ιθαγένειας συνιστά ταυτόχρονα και ένα πολιτικό δικαίωμα. Με την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας αποκτάται η ιδιότητα του Έλληνα πολίτη που εντέλει αποτελεί το κλειδί για τα περισσότερα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Αποτελεί όρο για να απολαύσει ένα πρόσωπο την αποτελεσματική εγγυητική λειτουργία του κράτους. Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου λέει το Σύνταγμα. Όχι οι άνθρωποι γενικά. Υπό την έννοια αυτή έχει χαρακτηριστεί και ως Δικαίωμα των Δικαιωμάτων.

Η Δημοκρατία δεν είναι η δικτατορία των πολλών. Η μαγεία της πραγματικής Δημοκρατίας είναι ο σεβασμός της ιδιαιτερότητας και η συμπερίληψη του διαφορετικού. Για μια προοδευτική κυβέρνηση αυτό δεν είναι μόνο αυτονόητο, αλλά και αυτοσκοπός. Η κρατική διαδικασία πολιτογράφησης οφείλει να απευθύνεται ισότιμα σε όλους. Οι συνέπειες της κτήσης της ιθαγένειες πρέπει να είναι ίδιες για όλους.

Ομιλία του Βουλευτή Λέσβου Γιώργου Πάλλη για τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας που περιλαμβάνεται στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών: «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας – Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας – Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ»

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *