Ομιλία στη Βουλή για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου

Κατατέθηκε την Τρίτη 5 Μαρτιού 2019 στο Νομοσχέδιου του Υπουργείου Υγείας: «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις» με τροπολογία από το Υπουργείο Εσωτερικών η διάσπαση των Δήμων.

Η παρούσα τροπολογία συμπληρώνει τον Κλεισθένη Ι. Στόχος είναι η αποκομιδή του μέγιστου δυνατού οφέλους από την αυτοδιοικητική Μεταρρύθμιση.

Έχουμε μια Κυβέρνηση που στηρίζει ουσιαστικά τη Νησιωτικότητα. Η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει ήδη επενδύσει στην ισόρροπη Ανάπτυξη του νησιού.

Έχουμε ένα νέο λιμάνι στο Σίγρι για απευθείας πρόσβαση στην ηπειρωτική χώρα, που συνοδεύεται από το νέο οδικό δίκτυο που διευκολύνει την μετακίνηση από τα δυτικά προς όλο το υπόλοιπο νησί. Έχουμε τη Νότια Παράκαμψη της Μυτιλήνης που θα αποσυμφορήσει την πόλη και θα διοχετεύει τους ταξιδιώτες και τα φορτία από τις αεροπορικές αφίξεις κατευθείαν στα δυτικά. Έχουμε το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων ενεργειακών πηγών, το οποίο καθιστά βασικό παίκτη τον Δήμο και μπορεί να ωφελήσει την τοπική Κοινωνία. Έχουμε πόρους εθνικούς και ευρωπαϊκούς –και αυτή η κυβέρνηση έχει χρηματοδοτήσει τα νησιά μας, όσο καμία άλλη μεταπολιτευτικά.

Έχουμε μια νέα αυτοδιοικητική οργάνωση στο νησί: δυο Δήμοι, εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων με απλή αναλογική και Κοινοτικά Συμβούλια με οικονομικούς πόρους και ουσιαστικές αρμοδιότητες. Δημοτικές Αρχές που θα εκλεγούν για να βρίσκουν συγκλίσεις, για να εκπροσωπούν και να συσπειρώνουν την κοινωνία, για να την προσανατολίζουν σε ένα καλύτερο αύριο, που η ίδια σε μεγάλο βαθμό θα καθορίζει.

Το ζητούμενο για τον τόπο μας είναι οι σημαντικές ευκαιρίες να αξιοποιηθούν και οι όποιες πρόσκαιρες δυσκολίες να ξεπεραστούν. Ο κόσμος έχει την ωριμότητα αλλά και την εμπειρία να αναδείξει τους καλύτερους στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Είμαι αισιόδοξος ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω πια και η αυτοδιοίκηση θα επανακτήσει την πραγματική της έννοια.

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *