Ομιλία για την αναθεώρηση του Συντάγματος (vid)

Σχετικά με την ανάγκη αναθεώρησης δύο άρθρων του Συντάγματος που έχουν να κάνουν με δικαιώματα και εκτιμώ ότι αξίζουν την προσοχή μας:

► Το κρίσιμο δικαίωμα των νησιωτών σε ισότιμη διοικητική μεταχείριση

Η νησιωτική πολιτική πρέπει να διαμορφώνεται τηρούμενης της αρχής της ισότητας που υπαγορεύει τη διαχείριση των διαφορετικών καταστάσεων με διαφορετικό τρόπο. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται στο εν λόγω άρθρο, το οποίο έτυχε μεγάλης αποδοχής κατά την εισαγωγή του 10 χρόνια πριν. Έχοντας την εμπειρία εφαρμογής αυτής τη υποχρέωσης τους κράτους μπορούμε πλέον να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Μέχρι το 2015, ενίσχυση της νησιωτικότητας σήμαινε για τις κυβερνήσεις επιπλέον μοριοδότηση σε περιπτώσεις οικονομικών ενισχύσεων και ένταξης σε προγράμματα χρηματοδότησης και μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έκανε ορισμένα πιο ουσιαστικά βήματα:
• με τη θεσμοθέτηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου,
• με τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα για τα νησιά,
• με τη δικαιότερη κατανομή των πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με βάση κριτήρια όπως η ορεινότητα και η νησιωτικότητα,
• με την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Βορείου Αιγαίου.

► Το πολιτικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όπου συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα αναγνώρισης εκλογικού δικαιώματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε αλλοδαπούς που μένουν μόνιμα στη χώρα.

Η μεταρρύθμιση αυτή έχει ξαναεφαρμοστεί στην Ελλάδα το 2010 με τον «νόμο Ραγκούση» και όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας την έκρινε αντισυνταγματική το 2013, η ΚΕΔΕ είχε πάρει δημόσια θέση ότι η ψήφος των μεταναστών στις τοπικές εκλογές είναι ένα αναγκαίο βήμα για την ενσωμάτωσή τους και ότι πρέπει να προβλεφθεί στην προσεχή συνταγματική αναθεώρηση.

Το όραμά μας, όπως προκύπτει από τις προτάσεις μας για την αυτοδιοίκηση, είναι υπέρ της αμεσότητας της ψήφου μέσω των τοπικών δημοψηφισμάτων, υπέρ της ισότητας της ψήφου μέσω της ενίσχυσης της αναλογικότητας, και υπέρ της συμπερίληψης και της δημοκρατικής εκπροσώπησης όλων των κοινωνικών ομάδων, ώστε να είναι ενεργές πολιτικά στις υποθέσεις της πόλης τους.

Ομιλία επί της συζήτησης για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής

Σχετικά με την ανάγκη αναθεώρησης δύο άρθρων του Συντάγματος που έχουν να κάνουν με δικαιώματα και εκτιμώ ότι αξίζουν την προσοχή μας:► Το κρίσιμο δικαίωμα των νησιωτών σε ισότιμη διοικητική μεταχείρισηΗ νησιωτική πολιτική πρέπει να διαμορφώνεται τηρούμενης της αρχής της ισότητας που υπαγορεύει τη διαχείριση των διαφορετικών καταστάσεων με διαφορετικό τρόπο. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται στο εν λόγω άρθρο, το οποίο έτυχε μεγάλης αποδοχής κατά την εισαγωγή του 10 χρόνια πριν. Έχοντας την εμπειρία εφαρμογής αυτής τη υποχρέωσης τους κράτους μπορούμε πλέον να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Μέχρι το 2015, ενίσχυση της νησιωτικότητας σήμαινε για τις κυβερνήσεις επιπλέον μοριοδότηση σε περιπτώσεις οικονομικών ενισχύσεων και ένταξης σε προγράμματα χρηματοδότησης και μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έκανε ορισμένα πιο ουσιαστικά βήματα: • με τη θεσμοθέτηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, • με τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα για τα νησιά, • με τη δικαιότερη κατανομή των πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με βάση κριτήρια όπως η ορεινότητα και η νησιωτικότητα, • με την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Βορείου Αιγαίου. ► Το πολιτικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όπου συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα αναγνώρισης εκλογικού δικαιώματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε αλλοδαπούς που μένουν μόνιμα στη χώρα. Η μεταρρύθμιση αυτή έχει ξαναεφαρμοστεί στην Ελλάδα το 2010 με τον «νόμο Ραγκούση» και όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας την έκρινε αντισυνταγματική το 2013, η ΚΕΔΕ είχε πάρει δημόσια θέση ότι η ψήφος των μεταναστών στις τοπικές εκλογές είναι ένα αναγκαίο βήμα για την ενσωμάτωσή τους και ότι πρέπει να προβλεφθεί στην προσεχή συνταγματική αναθεώρηση.Το όραμά μας, όπως προκύπτει από τις προτάσεις μας για την αυτοδιοίκηση, είναι υπέρ της αμεσότητας της ψήφου μέσω των τοπικών δημοψηφισμάτων, υπέρ της ισότητας της ψήφου μέσω της ενίσχυσης της αναλογικότητας, και υπέρ της συμπερίληψης και της δημοκρατικής εκπροσώπησης όλων των κοινωνικών ομάδων, ώστε να είναι ενεργές πολιτικά στις υποθέσεις της πόλης τους.

Posted by Γιώργος Πάλλης – Giorgos Pallis on Wednesday, February 13, 2019

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *