Ερώτηση για τις ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Λήμνου

Αθήνα, 8 Απριλίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Λήμνου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Λήμνου, η κατάσταση στο ΓΝ-ΚΥ Λήμνου, ειδικά λόγω των ελλείψεων σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο. Οι 40 οργανικές θέσεις καλύπτονται από 27 ειδικευμένους ιατρούς εκ των οποίων οι 5 βρίσκονται σε μακροχρόνια άδεια. Πρακτικά, οι ελλείψεις σε ειδικευμένους ιατρούς ανάγονται σε ποσοστό 45% επί των προβλεπόμενων θέσεων του νοσοκομείου.

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για τις ειδικότητες άμεσης ανάγκης και πρώτης γραμμής. Από τις 2 οργανικές θέσεις παθολόγων και 2 θέσεις αναισθησιολόγων σήμερα δεν υπηρετεί κανείς. Από τις 2 οργανικές θέσεις γενικής χειρουργικής, σήμερα υπηρετούν ένας γιατρός πλησίον της συνταξιοδότησής του και ένα επικουρικός στη λήξη της θητείας του. Από τις 2 οργανικές θέσεις νεφρολόγων σήμερα υπηρετεί μόνον ένας και συχνά και αυτός απουσιάζει λόγω προβλημάτων υγείας. από τους 2 ιατρούς γενικής ιατρικής σήμερα υπηρετεί μόνο ένας επικουρικός. Τέλος, και όσον αφορά τους ειδικευόμενους αρκεί να αναφέρουμε πως είχε τέσσερις ειδικευόμενους παθολογίας και 3 χειρουργικής ενώ σήμερα δεν έχει κανέναν.

Δεδομένου ότι δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον και ανταπόκριση, καθ’όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, στις επανειλημμένες προκηρύξεις θέσεων επικουρικών, εκτός της μίας γενικής ιατρού η οποία καταγόταν από τη Λήμνο.

Δεδομένης της παντελούς έλλειψης κινήτρων για ιατρούς του ΕΣΥ και επικουρικής η οποία λειτουργεί – και θα συνεχίσει να λειτουργεί – αποτρεπτικά για τη στελέχωση των νοσοκομείων των νησιωτικών-παραμεθόριων περιοχών σαν τη Λήμνο.

Δεδομένης της αύξησης της ανασφάλειας των πολιτών λόγω της ανεπάρκειας του νοσοκομείου να αντιμετωπίσει ακόμη και τα πιο επείγοντα περιστατικά, αλλά και της αύξησης του κινδύνου να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί έτσι ώστε να καλυφθούν άμεσα οι ελλείψεις του ΓΝ-ΚΥ Λήμνου σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό;
  2. Υπάρχει πρόθεση από πλευράς Υπουργείου να θεσμοθετήσεις κίνητρα ικανά να προσελκύσουν ειδικευμένους ιατρούς στα νοσοκομεία των παραμεθόριων νησιωτικών περιοχών;

Ο ερωτών βουλευτής

Πάλλης Γεώργιος

Για την απάντηση του Υπ. Υγείας, δείτε εδώ.

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *