Ερώτηση για την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού τουρισμού στη Λέσβο

Αθήνα, 9 Μαρτίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  • Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  • Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: Ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού τουρισμού στη Λέσβο

Είναι γνωστό ότι το νησί της Λέσβου, από την αρχή της περασμένης τουριστικής σεζόν, έχει δεχτεί το μεγαλύτερο κύμα των προσφυγικών ροών. Είναι επίσης γνωστή σε όλους και σε όλες η αλληλέγγυα στάση που έχουν δείξει όλο αυτό το διάστημα οι κάτοικοι του νησιού.

Πρέπει όμως να επισημάνουμε ως πραγματικότητα το γεγονός ότι σε έναν σημαντικό βαθμό οι προσφυγικές ροές στη Λέσβο και η συνακόλουθη διεθνής δημοσιότητα που αυτές έχουν λάβει, έχουν επηρεάσει αρνητικά τους «παραδοσιακούς» ξένους επισκέπτες του νησιού, με αποτέλεσμα σήμερα να καταγράφεται μια σημαντική κάμψη των προκρατήσεων για την επόμενη καλοκαιρινή τουριστική σεζόν (2016).

Εάν τελικά συμβεί αυτό, οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους αλλά και τους μικρούς επιχειρηματίες του τουρισμού της Λέσβου θα είναι σημαντικές. Ενδεχομένως πολλές μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που δουλεύουν κυρίως το καλοκαίρι να μην ανοίξουν, ενώ ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων θα μείνουν άνεργοι.

Είναι άμεση ανάγκη λοιπόν, να παρθούν από τώρα όλα τα κατάλληλα μέτρα, έτσι ώστε οι επιπτώσεις των προσφυγικών ροών στον τουρισμό της Λέσβου να είναι όσο το δυνατό πιο μικρές, ενώ στις περιπτώσεις εκείνες που τελικά αυτές οι επιπτώσεις δεν θα μπορέσουν να αποφευχθούν, να έχει ήδη δημιουργηθεί το αναγκαίο «δίχτυ προστασίας» για τους εργαζόμενους που ενδεχομένως θα μείνουν άνεργοι.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Είναι στους σχεδιασμούς του Υπουργείου τους η ενίσχυση του τουρισμού της Λέσβου, μεταξύ άλλων και με μέτρα που έχουν να κάνουν με το Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2016 (Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού);
  2. Υπάρχει πρόβλεψη κάποιων έκτακτων μέτρων ενίσχυσης των εποχιακά εργαζομένων στον τουριστικό τομέα της Λέσβου, οι οποίοι ενδέχεται να μην μπορέσουν να προσληφθούν φέτος, σε περίπτωση που ξενοδοχειακές μονάδες δεν ανοίξουν;

Ο ερωτών Βουλευτής

Πάλλης Γεώργιος

Για την απάντηση του Υπ. Εργασίας, δείτε εδώ και για αυτήν του Υπ. Οικονομίας δείτε εδώ.

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *